Voordelen van een zit sta bureau in je thuiskantoor

Voordelen van een zit sta bureau in je thuiskantoor

zit sta bureau

Thuiswerken is vandaag de dag bij vele bedrijven net zo normaal als het werken op kantoor. Natuurlijk heeft thuiswerken zo zijn voordelen, zoals de besparingen op de reistijd die je maakt op de dagen dat je niet naar kantoor hoeft om te werken. Deze tijd kan nuttig besteed worden aan andere dingen, zoals het werk zelf. Maar naast voordelen brengt thuiswerken ook de nodige uitdagingen met zich mee, zoals het inrichten van een prettige werkplek voor thuis, ofwel jouw eigen thuiskantoor. Hoe je jouw thuiskantoor inricht, dat is natuurlijk vooral aan jezelf om te bepalen, maar enkele zaken zijn in ieder geval belangrijk. Want net als jouw werkplek op kantoor, is het ook voor je thuiswerkplek van groot belang dat je deze zo ergonomisch mogelijk inricht om toekomstige lichamelijke klachten te voorkomen. Een zit sta bureau is hierbij een goede oplossing. 

Ergonomie, wat is dat eigenlijk?

Ergonomie is de wetenschap die zich bezig houdt met de optimale situatie voor de werkende mens. Bij werk komen vaak klachten kijken die het gevolg zijn van vaak dezelfde handeling uitvoeren of te lang in de verkeerde houding zitten. Zo is RSI een veelvoorkomende term die staat voor Repetitive Strain Injury, letterlijk herhaalde belasting blessure. Andere veelvoorkomende klachten hebben vaak te maken met het langdurig achter een computer zitten, al dan niet in een verkeerde houding. Als oplossing hiervoor zijn zogenaamde ergonomische  bureaustoelen verkrijgbaar, maar ook met deze bureaustoelen doe je er nog goed aan jezelf in bescherming te nemen tegen de gevolgen van langdurig zittend werken. Want beter nog dan in een goede houding zitten, is staand werken achter een zit sta bureau. 

Staand werken, het nieuwe werken?

Voor vele mensen is het een wat onwennig en misschien vermoeiend idee, maar de beste oplossing om klachten van langdurig zitten te voorkomen is door.. niet zo lang meer te zitten. De oplossing is dan ook even simpel als effectief, namelijk een bureau dat in hoogte versteld kan worden waardoor je er ook staand achter kunt werken. Het zit sta bureau is eigenlijk al jaren niet meer weg te denken uit het landschap van de kantoormeubelen. Het aanbieden van een staande werkplek door middel van een zit sta bureau is dan ook eigenlijk niet veel meer dan een voorbeeld van goed werkgeverschap. Maar bij het inrichten van je thuiskantoor kan het natuurlijk zo zijn dat je zelf moet kiezen achter welk bureau je werkt, waarbij je wellicht eerder voor comfort kiest dan voor de gezonde, lange termijn keuze. 

Een kwestie van wennen

Het lijkt dan ook op het eerste gezicht maar wat onwennig, zo staand achter je beeldscherm aan het werk, terwijl je gewend bent alles lekker rustig zittend vanuit je bureaustoel te doen. Maar net zo gewend als je bent geraakt aan het werken in een stoel, zo zul je ook snel gewend raken aan het staand werken achter een zit sta bureau. En de voordelen ervan zullen je gauw overtuigen niet meer  terug te willen naar je comfortabele stoel. Want niet alleen ervaar je wellicht minder klachten doordat je minder lang zittend aan het werk bent, ook zul ervaren dat je een actievere en productievere houding aanneemt waardoor je je werk doorgaans een stuk vlotter afkrijgt. 

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator