De 5 verschillen tussen PVC en laminaat

De 5 verschillen tussen PVC en laminaat

Bij het kiezen van een nieuwe vloer komen vaak de opties PVC en laminaat naar voren. Beide vloersoorten hebben hun unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Zowel PVC als laminaat bieden uitstekende vloeropties, afhankelijk van je behoeften en budget. Door de verschillen te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste bij jouw situatie past. Hier bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze twee populaire vloertypen.

1. Materiaal en constructie

De pvc vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride. Dit is een type kunststof dat bekend staat om zijn duurzaamheid en flexibiliteit. De vloer bestaat meestal uit meerdere lagen, waaronder een slijtlaag, een designlaag, een stabilisatielaag en een ruglaag.

Laminaatvloeren daarentegen zijn opgebouwd uit verschillende lagen samengeperst materiaal. De bovenste laag is een slijtlaag, gevolgd door een laag met het design (vaak een foto van hout of steen), een kernlaag van samengeperst hout en een onderlaag.

2. Uiterlijk en feeling

Laminaat biedt een brede variëteit aan designs, voornamelijk vanwege de fotoprint laag. Hoewel het ontwerpen kan nabootsen van natuurlijke materialen, heeft het vaak niet de textuur of het gevoel van het echte ding.

PVC heeft daarentegen vaak een meer realistische textuur. Omdat het materiaal flexibeler is, kunnen fabrikanten diepte en textuur aanbrengen die lijkt op echt hout of steen.

3. Duurzaamheid en onderhoud

Laminaat is sterk en krasbestendig, maar kan gevoelig zijn voor vocht. Als het nat wordt, kan het kromtrekken of opzwellen.

PVC is zowel water- als krasbestendig. Hierdoor is het geschikter voor ruimtes waar water morsen waarschijnlijker is, zoals keukens en badkamers.

4. Installatie

Laminaat wordt meestal geïnstalleerd met een kliksysteem, wat het leggen vergemakkelijkt. Het kan echter een ondervloer nodig hebben, afhankelijk van de ondergrond.

PVC is beschikbaar in klik-varianten en lijmvloeren. De klik-variant is eenvoudig zelf te leggen, terwijl de lijmvariant een strakker en professioneler resultaat kan geven maar iets meer expertise vereist.

5. Prijs

Over het algemeen is laminaat in de initiële aankoop vaak goedkoper dan PVC. Echter, gezien de levensduur en minder gevoeligheid voor schade, kan PVC op de lange termijn een meer kosteneffectieve keuze zijn.

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator