Je huis beveiligen tegen inbraak in vakantieperiode: 4 tips

e woning is de plek waar je je volledig thuis en op je gemak voelt. Hier kun je ultiem van je privacy genieten en optimaal genieten van je spullen, je ruimte en je vrijheid. Des te verschrikkelijker is het wanneer er in je huis wordt ingebroken. Ieder jaar worden er in Nederland in duizenden woningen ingebroken, waarbij honderdduizenden spullen worden gestolen. Omdat spullen voor veel mensen vervangbaar zijn, gaat het vooral om het gevoel van veiligheid dat weg wordt genomen. Hoewel een inbraak thuis nooit helemaal tegen kan worden gegaan, zijn er wel enkele stappen die je kunt ondernemen om inbrekers zo goed mogelijk te weren, helemaal nu de vakantieperiode er weer aan komt. In dit artikel lees je enkele tips hierover.

Zorg thuis voor zoveel mogelijk vertraging

Wanneer je de gratis inbraakproef doet, zie je dat een inbreker gemiddeld vijf minuten heeft om succesvol in te breken. Hiervoor worden ongeveer 30 seconden gerekend voor de inbraak zelf, waarna de inbreker een minuut of vier rond gaat zoeken om zoveel mogelijk waardevolle spullen te verzamelen. Met dat in het achterhoofd kun je enkele stappen ondernemen om een inbreker het lastiger te maken: zorg thuis voor zoveel mogelijk vertraging en leg spullen, wanneer je weggaat, op een niet-logische plek neer. Wanneer hij er langer over moet doen om waardevolle spullen te vinden, is het minder aantrekkelijk om lang(er) te blijven. Zorg er daarbij dus ook altijd voor dat spullen zoals laptops, telefoons, fotocamera’s en meer niet in het zicht liggen. Zo kan men van buiten bijvoorbeeld niet al checken wat er binnen te halen is.

Maak je woning zichtbaar

Het is daarnaast aan te raden om je huis zo zichtbaar mogelijk te maken. Hoe meer een woning zichtbaar is voor mensen die langslopen en voor omwonenden, des te minder de kans is dat er ingebroken wordt. Laat bijvoorbeeld het pad naar je voordeur vrij en zorg ervoor dat je ramen zichtbaar zijn vanaf de straat. Op die manier zien je buren bijvoorbeeld snel wanneer er iemand aan de deur staat te rommelen. Sociale controle van de buurt is een groot en belangrijk element in de veiligheid van je woning. Onbewust let men meer op elkaar dan je denkt en dat is in het geval van het wel of niet inbreken in je woning een heel fijn idee. Extra tip: hang schriklichten op bij de voordeur of aan de zijkant van je huis. Heb je bijvoorbeeld een paadje van voren naar de achterkant van je woning? Wanneer je daar een lamp hangt die automatisch aangaat wanneer er iemand langsloopt, zullen inbrekers jouw huis sneller overslaan. Zij willen immers niet betrapt worden door het felle licht.

Zorg voor goede sloten

Inbrekers gaan altijd op zoek naar de meest zwakke plek om naar binnen te komen; in de meeste gevallen is dat via een raam of een deur. Inbraak tegengaan helpt hierbij wanneer je de juiste sloten op je deuren en ramen hebt gemonteerd. Zorg voor goede veiligheidssloten met ingebouwde cilinders die op meerdere plekken in verbinding staan met de muur. Laat dit door een slotenmaker bij alle buitendeuren en lage ramen doen zodat inbrekers via daar in ieder geval niet tot zeer moeilijk naar binnen kunnen. Vandaag de dag kun je bij ontzettend veel slotenmakers terecht. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een slotenmaker Amsterdam of een slotenmaker in het zuiden van het land? Vul je wensen in de zoekmachine in en voordat je het weet heb je jouw deuren verstevigt met hoogwaardige sloten die geen enkele professionele inbreker kan openbreken.

Inbrekers tegengaan: bewoonde indruk

Tot slot is het aan te raden om er altijd voor te zorgen dat je woning een bewoonde indruk heeft. Veel mensen gaan in de zomervakantie een week of langer weg. Zorg ervoor dat het in ieder geval lijkt of er iemand thuis is: laat het rolgordijn bijvoorbeeld dicht of voor de helft dicht en zorg dat er een timer op je lampen zit. Of laat de buurvrouw, een vriendin of een familielid zo nu en dan langsgaan in je woning om post weg te leggen, wat kussens te verleggen en de gordijnen te veranderen. Steeds meer mensen zorgen voor een huizenoppas in de periode dat ze op vakantie zijn. Er zijn genoeg mensen die in de zomervakantie zelf niet weg kunnen door geld of door andere redenen, maar met alle liefde ergens willen slapen. Win-winsituatie: zo is er vrijwel altijd iemand in je huis terwijl je op vakantie bent en heeft de oppasser ook een beetje het gevoel van vakantie.

Camerabewaking specialisten

Camerabewaking beschermt jouw woning of handelspand tegen inbraak en diefstal. Installeer een bewakingscamera op strategische plaatsen. Een derde oog, preventief en regressief. Wij installeren verschillende merken beveiligingscamera’s. Ze zijn allemaal getest op duurzaamheid en beeldkwaliteit, jouw garantie op meer gemoedsrust.